Historie

Historie

Colin Archer (født den 22. juli 1832 på Tollerodden i Larvik – død den 8. februar 1921 samme sted) var en norsk bådkonstruktør og bådebygger. Hans forældre var indvandret til Norge fra Skotland i 1825.
Før sin karriere som skibsingeniør i Norge, tilbragte han tid i Queensland, Australien sammen med flere af sine brødre. Mens han var der, sejlede han med last op ad Fitzroy River, Queensland, da det var næsten ukendt.
Han og hans værft var kendt for at bygge holdbare og sikre skibe. Archer er mest kendt for konstruktionen og bygningen af polarskibet «Fram», som han byggede for Fridtjof Nansen, som deltog i ekspeditioner til Nordpolen og senere i Roald Amundsens historiske første ekspedition til Sydpolen. «Fram» er nu bevaret i Fram Museum i Bygdøy, Oslo.
I alt byggede han mere end 200 skibe, hvoraf 14 var redningsfartøjer, 70 lystfartøjer og 60 var lodsbåde.
Archer har blandt andet designet en robust sejlskibs-klasse for Redningsselskapet (Den norske redningsbådinstitution), som blev brugt i mange år og nu omtales som en Colin Archer. Prototypen på denne redningsbåd, "Colin Archer RS 1" blev søsat i 1893 og tjente i 40 år. Det tilhører nu Norsk Sjøfartsmuseum og er stadig i brug som et flydende museum..
Flere andre originale fartøjer fra Redningsselskapet sejler stadig – herunder Frithjof Wiese RS40.

>>>HOME<<<